Reçel Neden Bozulur?


Birçok meyvelerden yapılan ve özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besinlerinden olan reçel ev ortamlarında kolayca yapılabiliyor. Ancak hazır gıdaların içinde bulunan koruyucu maddeler evde yapılan reçellerde olmadığından zamanla bozulup yenemeyecek hale gelebiliyor. Ev yapımı reçellerin küflenmesine neden olan bazı durumlar saklama koşullarının uygun olmaması, yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, limon ya da şekerin azlığı ve fazlalığı ya da ağzı sıkıca kapatılmayan kavanoz hava alacağı için reçelin bozulmasına sebep olabilir. Bütün bunlar oldukça lezzetli ve sağlıklı bir besin olan reçelin küflenmelerinin nedeni olup, reçelin bozulmasını önleminde bazı yolları vardır. Bu püf noktalarına dikkate alındığında reçelin bozulması önlenebilir.

Reçelin Bozulmaması İçin Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Taze meyveler kullanılarak yapılan reçel yapımı esnasında bazı noktalara dikkat edildiğinde uzun süre saklanması mümkündür. Örneğin reçelin çok iyi kaynatılması, belirlenen ölçülere uyulması, saklanması için konulan kavanozun temiz ve kuru olması ve kapaklarının çok sıkı bir şekilde kapatılması bozulmasını önler. Reçelin küflenmesini önlemek için taze ve mevsiminde olan meyveleri tercih etmek ve bu meyvelerin küçük ve sert olmaları önemlidir. Özellikle çürümüş, ezik ve hormonlu meyveler kullanmamak gerekir. Reçel kaynatılırken üzerinde oluşan beyaz köpükler kaynama sırasında mutlaka bir kaşık yardımı ile alınmalıdır. Yeteri kadar kaynamayan reçel bozulmaya müsaittir. Kaynama sırasında reçelin uygun bir kıvama geldiğini anlamak için içerisinden tahta bir kaşıkla az miktar alınıp bir kap içinde kıvamı kontrol edilebilir. Ayrıca yapılan her yemekte olduğu gibi reçel yapımı esnasında metal kaşık yerine tahta kaşık kullanmak daha sağlıklı olacaktır.

Reçel Saklama Koşulları

Sağlık açısından reçelin faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Ancak evlerde hazırlanan reçel uygun ortamda saklanmadığın da erken bozulma riski vardır. Yapılan reçelin cam kavanozlarda saklanması önemlidir. Kavanoza konduktan sonra soğumasını beklerken ağzının kapatılmaması ve üzerine ince bir tülbent örterek bekletmek uygun olur. Reçel soğuduktan sonra kavanoz ile kapak arasına ince bir kağıt mendil konması hava almasını engelleyeceğinden küflenme durumu da oluşmaz. Kapakların iyice kapatılması ve daha sonrasında ters çevirmek kapağın sıkışmasını sağlayacaktır. Bu işlemlerden sonra reçel mutlaka serin ve güneş almayan ortamda saklanması reçelin bozulmadan korunmasını sağlayacaktır.

Reçel Bozulma Durumları

Evde yapılan reçellerin bozulma durumları farklıdır. Örneğin küflenmesi, yetersiz kaynatma, kapanma kusurları, şeker oranı düşüklüğü olabileceği gibi reçelin ekşime nedeni kavanoza reçel doldurulurken kavanozun ıslak olması başlıca nedeni olabilir ya da daha soğumadan yer değişikliği yapılmasıdır. Bu durumda reçel fermantasyona uğramış olur ve reçel sulanması ekşimesi denir, üzerinde köpükler oluşur. Ev ortamı reçel yapımı sonrası yaşanan en sık rastlanan problem şekerlenme olmasıdır. Kaynama esnasında şekerin iyice erimemesinden ve limon suyunun az konulmasından kaynaklanır.