Pırasa Kavurması Nasıl Yapılır?


Pırasa yemeği herkes tarafından sevilmeyen fakat faydaları oldukça fazla bir bitkidir. Özellikle çocuklar pırasa adını duyduklarında bile surat ifadelerini değiştirebilirler. Faydalı taraflarını da göstermek için pırasanın kavurmasını çocuklarınıza yapıp yedirebilirsiniz. Belki düşüncelerindeki pırasa modelinin değişmesine yardımcı olursunuz.

Pırasa Kavurması Nasıl Yapılır?

Yaklaşık olarak bir kilo pırasayı halka halinde doğrayarak dilerseniz bir süre sirkeli suda bekleterek mikropların ölmesine yardımcı olabilirsiniz. Sonrasında bir adet soğan ve birkaç diş sarımsağı küçük küçük doğrayıp zeytinyağı ile kavurmalısınız. Soğanlar kendini salıp yumuşadığında pırasaları süzüp ilave etmelisiniz. Yaklaşık beş dakika kadar kavurun. Sonrasında biber ve domates karışık salça koyup iki dakika daha kavurmalısınız. Ocağın altını kısıp beş ila on dakika bekledikten sonra ocağı kapatın. Biraz soğuyup lezzetini saldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt yapabilirsiniz. En son ve en lezzetli olan kısım içinse tereyağında nane ve kırmızı toz biberi eritebilirsiniz. Çocuklarınız için tatlı toz biber ve sarımsaksız yoğurt kullanabilirsiniz. Yemek olarak tüketilebileceği gibi yemek yanında meze gibi de sunulabilir.

Pırasanın Faydaları

Pırasa çiğ de tüketilebilen oldukça faydalı bir bitkidir. Üzerine limon sıkıp salata gibi tüketenlerde mevcuttur. Pırasanın faydaları damar dostu kaempferol maddesinin bileşeninden gelmektedir. Damar rahatlamasına neden olan bu bileşen pırasada oldukça fazladır. Tat açısından soğan benzerliği de olan pırasa tansiyon düşürme özelliğine de sahiptir. Antioksidan özelliği olması ile de polifenol içeriklidir. Doku yenilenmesinde ve kemik güçlenmesinde etkilidir. K, B6, A ve C vitaminlerine sahiptir. Gün içerisinde alacağınız yaklaşık 100 gr pırasa ile K vitamin ihtiyacınızın yarısını karşılama şansına sahipsiniz. Optometri Birliği bildirgesine göre göz hastalıklarına oldukça faydalı olduğu ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerle tüketiminde katarak önleyici olduğu belirtilmektedir.

Pırasanın İyisi Nasıl Anlaşılır?

Pırasa neredeyse dört mevsim karşılar sizi. Hepsine aldanmamak lazımdır. Uç kısımdaki yeşillikler oldukça koyu renk olmalıdır. Herhangi bir yerinde sararma meydana gelmemelidir. Mümkünse çiğ tüketilmeli ve uzun süre buzdolabında bekletilmemelidir. Taze ve anında yapılan yemekler çok daha besleyicidir. Kolay bir yemek olması sebebiyle pişirildikten sonrada bir gün içinde tüketilmelidir. Pırasa sonbahar aylarından başlayarak bahar ayına kadar yeni mahsul sayılır. Sonrasında artık seralarda yetişenler devreye girer. Soğan ve sarımsak familyasından olan pırasa en az hemcinsleri kadar faydalıdır. Haftada en az bir kez tüketilmelidir. Faydalı besinler dolabınızda daha çok yer almalıdır. Yeşil yapraklı sebzelerde bunlardandır.