Üniversite Yıllarını Verimli Geçirmek İsteyenlere Altın Değerinde Tavsiyeler


Bu yıl üniversite hazırlığı yapıyor ya da üniversiteye yeni başlamış olabilirsiniz. Hedeflediğiniz üniversitede olmayabilir ya da istediğiniz bölümü de okumuyor olabilirsiniz. Fakat üniversite yıllarını verimli geçirmek için hedeflediğiniz yerde olmanıza gerek yok.

Eğitim hayatının en verimli ve önemli yılları üniversite zamanıdır. Bu yıllarda yapabileceğiniz her şey altın değerinde olacaktır. Çünkü üniversite demek iş hayatına atılmanıza az bir zaman kaldı demektir. İş hayatına kendinizi hazırlayabileceğiniz bu süreç içerisinde kendi kendinizi geliştirmeli ve ilerletmelisiniz. Peki bu yılları verimli hale getirmek için ne yapmalısınız?

Çabalamak Zorundasınız

Üniversite hayatı boyunca çabalamak zorunda olduğunuzu unutmamalısınız çünkü, üniversite eğitimi diğer eğitimlere benzememektedir. İlkokul, ortaokul ya da lise eğitiminden oldukça farklı bir sisteme sahip olan bir eğitim-öğretim ile karşı karşıya kalacaksınız. Bu nedenle üniversiteden beklenti içerisinde olmak yerine üniversitenin sizden beklenti içerisinde olduğunu fark etmelisiniz.

Eğitim hayatınızın bu aşamasında sadece derslere girmenin yeterli olmadığını anlamalısınız. Sadece derslere giderek hiçbir şey elde edemezsiniz. Aynı zamanda ders çizelgenizde kendinize uygun tatiller ilan etmekle de başarıya ulaşamazsınız. Çoğu öğrenci vize sınavlarından sonraki bir haftayı kendisine tatil olarak ilan etse de sizin bunu yapmanız eğitiminizi eksik bırakmak demek olacaktır.

Müfredatla Yetinmemelisiniz

Sizlere sunulan müfredatın her zaman için yetersiz olduğunu düşünmeli, araştırmaya yönelik çalışmalar yapmalı ve kendinizi bulunduğunuz alanda geliştirmelisiniz. Eğitim hayatınızın bu sürecinde birçok boş zamanınız olacaktır. Çünkü üniversitelerde lisede olduğu gibi bir ders saati sistemi yoktur. Bir gün tek bir dersiniz olurken ertesi gün hiç dersiniz olmayabilir. Bu durumda boş vakitlerinizi her daim kitap okuyarak, araştırmalar yaparak geçirmelisiniz.

Yandal ya da çift anadal yapmayı deneyebilirsiniz. İşletme okuyorsanız lojistik bölümünden ya da iktisat bölümünden yandal yapmanız ileriki iş hayatınızda sizleri geliştirecektir. Eğer bunları yapamıyorsanız ikinci üniversiteye gidebilirsiniz. Açıköğretim üzerinden mezun olana kadar iki bölüm daha bitirme şansınız olduğunu unutmayın.

Online eğitim almak bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Mutlaka online eğitim veren ve interaktif olarak yardımcı olan siteleri araştırın. Bu konuda EdX ya da Coursera gibi eğitim sitelerinden faydalanabilirsiniz.

Yabancı Dil Öğrenmeniz Şart

Bütün yabancı dilleri aynı anda öğrenemezsiniz fakat tek bir dil üzerinde mutlaka yoğunlaşmalısınız. Bu dil tabii ki İngilizce… Üniversiteden mezun olana kadar bir yabancı dil kursuna gidebilirsiniz. Bulunduğunuz şehir ya da ilçelerdeki kültür merkezlerinde ücretsiz olarak verilen yabancı dil kursları olduğunu unutmayın. Bu kursları değerlendirebilirsiniz. Lakin en iyi öğretim şekli kendi öğretmeniniz olduğunuz eğitimdir. Yabancı dil öğrenmek için kendi kendinizi zorlamalısınız.

İşverenler tarafından en çok istenen diller arasında İngilizce, Çince, Rusça ve Arapça olduğunu unutmayın. Eskiden “Yabancı dil biliyor musunuz?” diye sorulurdu fakat şimdi işverenler “Kaç tane yabancı dil biliyorsunuz?” şeklinde size soru yönelteceklerdir. Bunun için hangi bölüm ya da üniversitede olduğunuzdan çok yabancı dil öğrenmeye özen gösterin.