Otohipnoz Nedir Nasıl Yapılır ve Aşamaları Nelerdir?


Otohipnoz ya da Self Hipnoz, kişinin kendinizi hipnotize etmesi anlamına geliyor. Ancak bu yöntemler klasik hipnozdan ayrı olarak nitelendirilmelidir. Çünkü kişi kendini bir madalyon yardımı ile hipnotize etmiyor. Yaygın olarak bilinen, „kişi kendini hipnotize edemez“ düşüncesi bu noktada doğru sayılabilir. Bu düşünce kişinin kendini hipnotize etmesi durumunda hipnozdan çıkamama sorununa neden olduğu için varsayılıyor olabilir. Çünkü kişi hipnoz altında girdikten sonra kendi başına kendi hipnozunun altından çıkması sorun olabilir.

Bu düşüncenin düzeltilmesinin mümkün olduğuna inanan araştırmacılar tarafından geliştirilen yöntemler bulunuyor. Bu yöntemler sayesinde de kişi kendini hipnoz edebiliyor ve kendi hipnozundan çıkabiliyor.

Otohipnoz Nasıl Yapılır?

Otohipnoz ya da Self Hipnoz, hipnoterapist tarafından hipnoz esnasında verilen telkinlerle de mümkün hatta daha sağlıklı olabilir. Hipnoterapist, kişinin kendini hipnoz edebilmesini telkin ederek bu olanağı sağlayabiliyor. Hipnoz sırasında hipnoterapistin „Bu önerileri takip ederek kendini hipnotize edecek ve kendini uyandırmak için bu şekilde telkinde bulunacaksın“ demesi yeterli. Bu telkin sayesinde kişi artık kendini hipnotize edebilecek ve kendi hipnozundan çıkabileceği fikrinin benimseyecektir. Uygulaması ise daha kolay olacaktır. Otohipnoz için hipnoterapistin bir inceleme yaptığını da düşünebiliriz. Hipnoterapist kişiyi hipnoz edebilmek için bir CD’den yardım alması, otohipnoz için de kullanlabilir hale getirebilir. Hipnozdan çıkmak için de hipnoterapistin telkini kullanılmalıdır.

Bunun dışında kişinin kendini hipnotize etmesi mümkündür. Zaten herhangi bir meditasyon deneyimi olanlar trans durumuna geçmek için bilinçaltına ulaşır. Bu durum zihni ve vücudu rahatlatarak daha farklı bir algı ve bilinç düzeyine ulaşmayı sağlar. Birtakım aşamalar ile kişinin kendini otohipnoz altına alması mümkündür.

Doğal ve Ritmik Solunum

Sürekli ve düzenli solunum yaparak ilk aşama başlar. Yapılan solunum ile sinir sistemi rahatlar. Vücut sinir ve stresten uzaklaşarak rahatlama evresine geçer. Yani, hipnoz durumuna geçebilmek için zihin hazır hale gelir.

Vücudu Gevşetme

İkinci aşamada kaslarımızın gerginliğini azaltmamız gerekiyor. Bilimsel metotların kullanılması gerekmektedir.

Olumlu Hayal Kurma

Zihin ve vücut rahatladıktan sonra üçüncü aşamaya geçilir. Bu noktada geçmiş deneyimler yerine olumlu hayaller kurulmalıdır. Kendinizi rahat ve huzurlu hissettiğiniz geçmiş bir anınıza götürmeniz gerekir. Orada bulunan güzel kokuları, dalga seslerini hissetmeniz gerekir. Bu sayede zihin ve vücut otohipnoz için hazır hale gelecektir. Tek bir anı üzerinden ve hissederek ilerlenmelidir.

Oto Telkin Aşaması

Dördüncü aşamada telkin yapılması gerekiyor. Telkin herhangi bir durum üzerinden düşündüklerimiz, hislerimiz ya da tavırlarımızı olumlu şekilde değiştirmemizi sağlayacaktır. Bu telkinlerle ilgili otohipnoz eğitimi veren merkezlerden destek almak sağlıklı olacaktır.

Gerçeğe Geri Dönüş

Son aşama da ise otohipnoz sonlandırılır ve gerçeğe rahatlamış bir şekilde geri dönüş gerçekleştirilir.

Beş aşamada otohipnoz deneyimi sağlanır. Denemeden önce daha ayrıntılı bilgi edinmeli hatta hipnoterapistlerden destek almanız daha sağlıklı olacaktır. Daha sonra pratik yaparak otohipnoz konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.