Hz. Ömer Hakkında Çekilen Filmler


Hz. Ebu Bekir’den sonra ikinci Halide ve Devletin Başı olan Hz. Ömer, hicri 579 yılında Mekke’de dünyaya gelmiştir. Adaleti ve kudreti ile dillere destan olan Hz. Ömer’in hayatı pek çok dizi ve filme konu olmuş ya da İslamiyet ile alakalı olarak çekilen pek çok film ve dizi de adı geçmiştir. Hz. Ömer (dizi), Hz. Ömer’in Doğuşu (film), Hz. Ömer’in Adaleti (film) ve Çağrı (film) ise bunlardan sadece bazılarıdır.

Hz. Ömer’in Doğuşu (Film)

2012 yılında bir TV filmi olarak Halk Yapım tarafından çekilen bu filmde, Hz. Ömer’in İslamiyet ile müşerref olmadan önceki zamanlarını ve “adalet güneşi” olarak nitelendirilen hale dönüşünü anlatmaktadır. Hem yapımcılığını, hem de yönetmenliğini Nazif Tunç’un üstlenmiş olduğu bu filmde, senaryosunu Mehmet Uyar yazarken, Mürşit Ağa Bağ, Ayfer Çalgıcı, İbrahim Kumral, Halit Karaata gibi pek çok isim oyuncu kadrosunda yer almaktadır.

Hz. Ömer’in Adaleti (Film)

1973 yapımı olan Hz. Ömer’in Adaleti Film’i, ilk kez 1 Kasım 1973 tarihinde beyaz perdede seyircisi ile buluşmuştur. Yönetmenliğini Osman F. Seden’in üstlenmiş olduğu bu filmin konusu ise, ikinci halife olan Hz. Ömer’in, halifeliği süresince halkına sağlamaya çalıştığı adaletin öyküsünü anlatmaktadır.

Hz. Ömer (Dizi)

2012 yılında ekranlarda yer edinen Hz. Ömer dizisi, bir Arap yapımı olup, yapım aşaması 2 yıl sürmüştür. Arap televizyon tarihinde oldukça büyük ve pahalı bir prodüksiyon ile hazırlanan bu dizi, İslamiyet’in ilk zamanlarını ve Hz. Ömer olmadan önce Ömer bin Hattab’ın hayatını anlatmaktadır. Ortadoğu Yayın Merkezi ile Türkiye’de aynı anda yayına giren söz konusu bu yapım, yayınlandığı tarihte izlenme rekorları kırmıştır. Fakat söz konusu olan bu dizi, aynı dönemde belli kesimler tarafından bir hayli tepki toplamış ve hatta bazı kurumlarda dizi boykot edilmiştir.