“Hareket ekonomisi tekniği” günlük hayatta vücudumuzun hareketlerini en az seviyede tutarak yorulmanın ve enerji kaybının önüne geçmenin hedeflendiği yöntemdir.
Hareket Ekonomisi İlkeleri
Bu yöntem iş hayatında da kullanılır ve esas amaç tasarruf edilen enerjinin diğer işlerde kullanılmasıdır. Hareket ekonomisi ilkeleri bilinip uygulandığında çalışanlar daha az yorulur ve performansları da artar. Bunun sonucu olarak da iş ve hizmet üretiminde de artış görülür. Personeller hareket ekonomisi ilkelerini uygulayarak başarılarını artırma yoluna giderler. Hareket ekonomisi birkaç şekilde uygulanır. Aslında gerçek anlamı insan vücudunun hareketlerinin kontroldür. Ancak çalışılan ortamın düzeni iş için kullanılan otomobilin iç dizaynına ilişkin de bazı kuralları vardır. İş yaşamının yanı sıra genel hayatımıza da yayabileceğimiz “Hareket Ekonomisinin İlkeleri Nelerdir?” sorusuna göz atılacak olursa bunları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün.
Vücudun Kullanılması ile İlgili Hareket İlkeleri
- İki kolun hareketleri zıt yönde ve simetrik olmalı, eller aynı anda işe başlayıp aynı anda durmamalıdır.
- El ve kol hareketleri; parmak, bilek, ön kol ve omuz sıralamasında olmalıdır.
- Döndürme ile ilgili bir hareket yapılıyorsa bu mutlaka saat yönünde olmalıdır.
- Vücudun yön değiştirmesi gereken hareketlerde sertlikten kaçınmalı, yavaş hareket edilmelidir.
- Gözler için uygun bir görüş alanı tercih edilmeli, gözü en az hareket ettirecek pozisyon seçilmelidir.
Çalışma Alanı ile İlgili Hareket İlkeleri
- Çalışma ortamındaki sabit araç gereçlerin yeri mümkün olduğunca değiştirilmemelidir.
- Çalışma ortamında sürekli kullanılan araç gereçler kullanıma uygun ve yakın yerlere yerleştirilmelidir.
- İş yerinin, mobilyaların rengi; işin genel rengiyle zıt bir renk olarak seçilmelidir.
Hareket ekonomisi yöntemleri işverenler tarafından uygulandığı takdirde çalışanların daha az yorulduğu ve enerjileri daha az kaybolduğu için iş yerlerinde performansların arttığı gözlemlenmiştir. Hareket ekonomisi kullanımı şirket personelleri tarafından da enerjilerinden tasarruf ederek, başka alanlara enerji aktarımı yapma amaçlanarak da kullanılır.Hareket ekonomisi aslında iş ortamında kullanılan tüm objelerin, araç ve gereçlerin ekonomik kullanılması ve enerjiden tasarruf edilmesi için kullanılır. Çalışanların daha az yorulmasının amaçlandığı hareket ekonomisine kişilerin vücut hareketleri belirli tekniklerle kontrol altına alınır. Bu sayede çalışanların enerjilerinin daha verimli kullanılması da sağlanmış olur. Hareket ekonomisi ile ilgili eğitimler şirketler tarafından çeşitli dönemlerde verilir. Bu eğitimleri vermeyen şirket çalışanları çeşitli ortamlardan bu eğitimlere ulaşabilir ve hareket ekonomisi için neler yapmaları gerektiğini öğrenebilirler.