Armut Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?


Bir armut ağacı diktiğinizde aklınıza ilk gelen soru kaç yılda meyve vereceğidir. Armut ağaçları cinslerine göre yılın farklı zamanlarda meyve verdiği gibi bazı cinsleri daha gençken, bazı cinsleri daha fazla yaş aldığında meyve vermeye başlar.

Armut ağacı, gülgiller familyasından olan ve ülkemizde yirmiye yakın çeşidi olan bir ağaçtır. Boyu ortalama 8 metre olan bu ağaç çeşidi ilkbahar aylarında çiçeklenmeye başlar. Armut ağacı toprak konusunda seçici değildir. Bu sebeple bulunduğu toprağa kolay adapte olur. Özellikle önemli olan, toprağın fazla kireçlenme sebebi ile demir oranında düşme olmamasıdır. Armut ağacından verim alınabilmesi için sulama miktarları ve iklimlendirmenin çok doğru yapılması gereklidir. Armut ağacı yetişkin hale gelip aşılama yapıldıktan sonra yılda bir defa, genellikle yaz aylarının sonunda ve sonbaharın başlaması ile meyve verir. Cinsine göre değişken olmakla beraber, sulama sıklığı ve toprağın kalitesine göre bir armut ağacı yılda 50 ila 400 kg arası meyve verir. Daha fazla armut ağacı meyvesi elde edilmesi için aşılamanın kaliteli anaçlardan ve doğru yapılması, hastalıklara karşı fidanların sık kontrol edilmesi, gerektiğinde hastalıklı dalların budanması, dengeli ve organik bir gübreleme yapılması, damla sulama tercih edilmesi ve armut pisillası zararlısından korunması gereklidir.

Armut Ağacı Kaç Yılda Bir Meyve Verir?

Ilıman iklimi seven, soğuğa pek dayanıklı olmayan armut ağaçları yetiştirilmesi için gerekli koşullar sağlandığında ve iyi bakıldığında 4 ile 7 yaşları arasında meyve vermeye başlar. 8 ve 10 yaşları arasında gelişimini tamamlamış bir ağaç ise 30-50 kilo arasında meyve verebilir.

Armut Ağacı Ömrü Ne Kadar?

Armut ağacı ömrü, bulunduğu iklim koşullarına ve sulama alışkanlıklarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bir armut ağacının ömrü en fazla 300 yıldır. Ilıman bir iklim meyvesidir, sert soğuklara karşı dayanıklılığı düşüktür. Armut ağacı, ilkbahar aylarında çiçeklenmeye başlar ve ilkbaharda mevsim normallerinden farklı olarak yaşanabilecek bir don olayında zarar görebilir. Rüzgara karşı hassas olan armut ağaçlarında meyvelerin azalmaması için çeşitli koruyucu malzemeler kullanılır. Kireç oranı yüksek olan topraklarda demir eksikliği çekerler ve bu da ağacın ömrünü kısaltabilir. Demir oranı yüksek gübrelemeyle destek olunmalıdır. Yaz aylarında sulamanın arttırılması ile berim ve kalite arttırılırken, kış aylarında fazla sulama, donmalarda ağaca daha çok zarar vererek, ömrünün azalmasına sebep olur.

Armut Ağacı Kaç Metre Arayla Dikilmelidir?

Sulama sisteminin yeterli olduğu durumlarda armut ağacı sıklığı 3 metreye kadar indirilebilir. Nemli bölgelerde 4-5 metre, sulamanın yeterli olmadığı alanlar için 6 metre sıklık uygun olacaktır.

Armut Ağacı Meyve Vermiyor? Ne Yapmam Lazım?

Bazen ağacınız büyüse de meyve vermeyebilir. Öncelikle ağacınızın neden meyve vermediğini, yani sorunun nerede olduğunu bulmalısınız.

  • Armut ağacı meyvesini veremiyorsa çiçekleri/tomurcukları meyveye yatmamış veya doğal kaynaklı sorunlar olabilir. Ağacınız topraktan gerektiği kadar besin alamıyor veya mineraller açısından yetersiz kalmış olabilir. Ağacınızdaki eksiklikleri bilmeniz, bunun için de yaprak ve gövdedeki renk değişimleri, varsa lekelenmeleri, şekil bozuklukları oluşup oluşmadığını iyi bir şekilde gözlemlemelisiniz.
  • Sorun topraktaysa, yani toprağınız verimsiz ve yorgunsa bir süre düzenli olarak toprağınızı gübrelemeli ve dinlenmeye bırakmalısınız. Eğer doğal gübre kullanmayı tercih ediyorsanız koyun veya keçi gübresi kullanmanız çok daha faydalı olacaktır. Gübreyi toprakla karıştırıp ıslattıktan sonra ağaçlarınızın dibini kapatacak şekilde bu karışımı dökmeniz oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Toprağınıza yeterince bakım yaptığınız halde hala meyve alamıyorsanız, tozlaşma imkânı yoktur. Çevrenizde tozlaşabileceği ağaçlar yoksa bahçenize aynı aileden fidanlar dikebilir, tozlaşma imkânı sağlayabilirsiniz.
  • Bir diğer faktör de budamadır. Ağacınızı cinsine göre olması gerektiği gibi budamalı, konu hakkında fikir sahibi değilseniz uzman birinden yardım almanız daha doğru olur.

Armut Ağacı İlaçlama ve Sulama Nasıl Yapılmalıdır?

Eğer ağaçlarınızda hastalık varsa ve bu sebepten meyve vermiyorsa mutlaka ilaçlama yapmalısınız. Armut ağacı ilaçlama hastalık türüne ve zamanına göre değişir. Armut ağacı hastalıkları oldukça çeşitlidir. Armut pisillası, ateş yanıklığı, kabuklu bitler, memeli pas, bakla zınnı, armillaria, kök çürüklüğü, armut kaplanı ve yaprak bitleri bunlardan bazılarıdır. Bu hastalıklar içi yapılan ilaçlamaların zamanı da değişiyor. Gözler uyanmadan önce, çiçek tomurcukları açılmadan önce, çiçeklenme başlangıcından tam çiçek döneminde ya da çiçeklenme sonunda farklı ilaçlar ile farklı şekillerde yapılan bu ilaçlamalar ağaçlarınızı büyük ölçüde iyileştirir. Tam bunlardan sonra ağacınızın en önemli ihtiyacı sulamadır. Armut ağacı sulama şekilleri de cinsine göre değişiklik gösterir. Kışlık çeşitlerin su ihtiyacı daha azdır ve sık sık sulanması gerekmez; fakat güz çeşitlerini daha sık ve daha uzun süre sulamanız gerekir.