Armut Ağacı Çiçeği Hakkında Tüm Detaylar

Armut Ağacı Çiçeği Ne Zaman Açar?


Armut ağacında çiçeklenme genellikle, ilkbahar ayında görülmektedir. Armut ağacının çiçek açmadığı görüldüğünde; bakımı veya diğer uygun şartların yapılmamış olması söz konusu olabilmektedir. Nedeni; ağacın yaşı ile ilgili olabilir. Çünkü; meyve verme dönemi 4 ila 5 yaşından sonra başlamaktadır. Armut ağacı çiçeği oluşmama nedeni, iklim şartları sebebiyle olabilir. Armut, ılıman iklime daha uygun bir bitki türüdür. Mevsimsel, uzun süreli don gibi hava olaylarının yaşanması olumsuz etkileri de beraberinde getirebilmektedir. Ağacın bulunduğu ortamın güneş alan bir bölge olması, diğer etkenlerden olurken; budama, sulama, gübreleme yöntemlerinin gerekli şekillerde uygulanmamış olması da çiçek açmayı doğrudan etkileyen faktörlerdendir.

Armut Ağacı Çiçeği Faydaları

Armut meyvesi çeşitli türlerinde bulunan farklı lezzetlere sahip olmasının yanı sıra, insan sağlığı açısından çok çeşitli faydaları bulunan da bir meyvedir. Yenerek tüketilmesinin dışında bazı armut ağacı türleri ise yalnızca dekor amaçlı kullanılabilmektedir. Armudun çeşitli mineral ve vitaminleri bünyesinde taşımasının yanında çeşitli bileşenlere de sahip olan bir meyve olduğu görülmektedir. Armut;

  • Potasyum, C vitamini ve K vitamini içeren bir bitkidir. Armut meyvesindeki lifler insan sağlığı açısından önem taşımaktadır.
  • Mide, sindirim, bağırsaklar kolon gibi vücutla ilgili bölümlerde liflerin faydaları bulunmaktadır.
  • Kalori açısından düşük olan armut, antioksidan açısından da zengin özelliklere sahiptir.
  • Armudun bağışıklık sistemine, kalp sağlığına, dolaşım sistemine ve kemik sağlığına da önemli katkıları bulunmaktadır.

Armut Ağacı Özellikleri

Armut ağacı, Dünya’da ve Türkiye’de önemli bir yere sahip olan ağaç türlerindendir. Ilıman iklim kuşağında yetiştirilmesi daha uygun olan armut ağacı meyveleri birçok sektör için önem taşımaktadır.

  • Armut ağacı meyveleri genellikle; yenerek, reçel yapılarak, meyve suyu olarak tüketilebilmektedir. Bunun yanında; süs ve dekor amaçlı kullanılan türleri de bulunmaktadır.
  • Armut ağacının boyu yaklaşık 13 ila 14 metre kadar olabilmektedir.
  • Armut ağacı ömrü ise genellikle 75 yıl kadardır.
  • Çiçekleri genellikle beyaz olan ağaçtan türlere göre farklı lezzetlerde meyveler de elde edilebilmektedir.

Tüketimi her bölgede bol olan bu meyvenin yetiştiriciliği ile ilgili olarak, verim ve üretim açısından bazı noktaların iyi bilinmesi gerekmektedir. Yetiştiricilikte armut fidanının seçimi ve özellikleri ilk dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Armut fidanı seçimi, iklime ve diğer uygun koşullara göre yapılmalıdır. Bahçenin bulunduğu yerin koşulları, toprağın özellikleri gibi etmenler, dikkate alınarak en iyi verimin sağlanabileceği fidanlar alınmalıdır.